Onze belofte deel 2 / 06-11-2015

Rundsvlees en kanker

Het deed me pijn deze twee woorden geassocieerd te horen en te lezen in één zin. Het eerste is mijn passie, het tweede

verafschuw ik zoals iedereen. Sinds mijn geboorte ben ik opgegroeid tussen de koeien zowel levend als dood.

Toen mijn vader zijn beenhouwerij runde in het landelijke Kallo kon ik aanschouwen hoe hij zijn eigen dieren vetmestte en

kweekte met ambacht en passie.

Hij zag zijn koeien graag, hij respecteerde ze, want zij moesten hem het beste vlees van de streek geven, hij was fier op hen.

Toen hij me vertelde "deze gaat morgen dood en ze zal heel goed vlees geven", was ik kwaad op hem, want die koeien waren

ook mijn vrienden , het waren mijn bondgenoten op de wei en in diene stal achter de beenhouwerij te Kallo.

Mijn vader en zijn koeien het was nostalgie ten top, hoe hij 's avonds laat na het werk in de beenhouwerij de bieten door de

bietenmolen draaide en de aardappelen voederde aan zijn dierbare koeien.

Alvorens hijzelf ging eten moesten eerst zijn beesten gegeten hebben, zij waren most important.

In mijn slagers opleiding heb ik ooit één keer, op vraag van mezelf, mijn eigen koe geslacht. Het deed wel iets met mij, het

deed me zelfs heel veel, dat beest, een kolos van 500 kg, staat naast jou op zijn vier poten en plots in een fractie van een

seconde ligt zij tegen de slachtvloer, ze wordt opgetakeld met het hoofd naar beneden de nek overgesneden om goed

uit te bloeden en de buik open gemaakt om te zuiveren.

De damp, de geur en het lawaai dat me toen greep vergeet ik nooit, het is moeilijk te omschrijven.

Maar het zijn oergeluiden en oergeuren die me toen als het ware verstikte. Het was vreselijk, dat geef ik toe, maar het was

tegelijkertijd ook een extra stimulans om nog meer respect te hebben voor deze/mijn dieren.

Een stimulans ook om alle massaproductie en overproductie te verafschuwen, een stimulans om mij te kanten tegen alle

voorverpakte vlees dat bijna teneinde datum wordt weg gekieperd want dat is pas echt vreselijk. Mijn koeien hebben niet

voor niks geleefd, ze geven mij het beste vlees en ik offer dat met veel ambacht aan mijn klanten.

Mijn koeien grazen op weilanden in Kieldrecht, in de koude wintermaanden wonen ze in ruime boxen alwaar ze een

vrije loop hebben. Zodoende hebben ze een goed leven. Ik heb respect voor mijn beesten, zij zijn mijn collega's alwaar

ik fier op ben. Ik heb respect voor hen van bij de geboorte totdat zij bij mij in de frigo hangen, ik gebruik elk stukje vlees

met de grootste zorg, dat is mijn passie en mijn ambacht en wil dat mijn klanten meer dan tevreden zijn.

Ik ben perfectionist in het verwerken van mijn koeien. Van de lekkerste steak tot de dikste entrecote of chateauxbriand

of filet puur tot een stuk schenkel of ossenstaart voor de soep of de gekookte rundstong of een stuk gekookte bouilli

voor de bouilli salade, of het stuk van de borst alwaar ik pastrami van maak, elk stuk verdiend bij mij het volle respect.

Want het komt van mijn koeien !!!!!

En daarom vind ik het zo jammer dat mijn vlees geassocieerd wordt met dat vreselijke woord.

Onze kinderen hebben ook veel respect voor mijn koeien en voor vlees. Toen ze nog heel klein waren gingen ze in de

schoolvakanties en op zaterdagen naar mijn schoonouders spelen op de boerderij. Ze zagen daar vele koeien grazen,

ze zagen daar kalfjes geboren worden, ze zagen mijn schoonvader met volle passie en ambacht zijn koeien voederen en

melken, zijn vee versjouwen van de ene weide naar de andere, ze zagen geluk in diene mens zijn ogen toen hij praatte over

een gezond dikbil kalf dat ter wereld kwam; wel dat en nog veel meer heeft ook bij hen respect gekweekt aangaande vlees.

En daar ben ik fier op hoe zij kunnen smullen van ne lekkere biefstuk en hoe ze daarover kunnen praten dat doet iets

met ne mens.

Dat is een deel van mijn educatie naar hen toe. Mijn vader heeft me dat toendertijd in diene stal te Kallo ook zo bijgebracht.

Rundsvlees is het mooiste product van de wereld en ik kan het weten.

 

En daarom beste klant zou ik U willen meegeven:

"eet bewuster, eet goed vlees".

Uw slager Jo Van Puyvelde.

 

 

Onze belofte deel 1 / 14-09-2015

Geachte klant,

Naar aanleiding van Panorama op Canvas van 2 augustus 2015 betreffende geknoei met gehakt

en andere vleesonwaardige toestanden zou ik het volgende willen mededelen.

 

Ons gehakt en onze americain worden nog steeds bereid op traditionele en

ambachtelijke wijze, met écht vlees en kruiden, zout en eitje.

 

Wij voegen geen additieven en andere hulpstoffen zoals vleesvervangers en water toe.

 

Bij ons krijg je nog waar voor je geld. Wij bieden een gezond en (h)eerlijk product aan

voor een correcte prijs.

 

Het doet mij pijn als vakman te moeten horen, zien en ervaren dat er zo geknoeid

wordt met vlees, dat de mensen bedot worden met producten die onder de prijs

worden verkocht en waardoor er van vleeskwaliteit geen sprake meer is.

 

Ik ben een vakman in hart en ziel, zal me steeds inzetten om voor u, mijn klant, het beste en

gezondste product te produceren.

Ik laat me niet verleiden tot praktijken waardoor de kwaliteit van mijn product

niet meer past in mijn "vleesfilosofie".

 

Alle producten die ik verkoop, daar sta ik zelf 300% achter, en daar ben ik fier op.

 

Gegroet,

De Jo.